24 april, 2006

Skillnader mellan ormvråk och bivråk

Gårdagens ormvråk satte oss lite på prov och ett tag var vi faktiskt tveksamma till om det verkligen var en ormvråk vi sett, men nu har vi skaffat oss mer ”kött på benen” och kan berätta om vilka skillnader det finns mellan ormvråk och bivråk.

Bivråken kommer inte till sverige förrän i slutet av maj eftersom det innan dess inte finns något för den att äta. Sedan sticker den igen i månadsskiftet augusti-september. Ormvråken finns i sverige mellan mars och oktober. Enstaka exemplar övervintrar. Ormvråken har kort, bred stjärt med skarpa hörn. Även halsen är kort och bred. Bivråken har ett litet och framsträckt huvud plus längre stjärt. I glid håller den vingarna lätt kupade medans ormvråken håller dem mjukt uppåtsvängda. Ormvråken kan ryttla. Bivråken ryttlar aldrig.

Vi har haft hjälp av gott folk på utsidan.se och av fågelboken Alla Europas fåglar i färg (tredje upplagan) att reda ut begreppen.

Den ovanstående boken är faktiskt riktigt bra. Vi hade ett varsitt ex av den redan innan vi träffades (andra och tredje upplagan) men den finns tyvärr inte längre att få tag i utom som begagnad. Andra fågelböcker finns att köpa på Bokus.se men dessvärre saknar vi erfarenhet av dem så vi kan för närvarande inte rekommendera någon särskild.

Kategori: