30 april, 2006

Gasolkök eller stormkök?

Det beror på omständigheterna vilket man bör välja. Med ett gasolkök kan du reglera temperaturen och uppvärmningen går ganska fort, men du måste komplettera med kastruller och stekpanna vid sidan om. Gasolköket tar upp en del plats och väger en del (framförallt gasoltuben) så det passar bäst när man är på resande fot med bil, båt, husvagn eller kanot. Om man lagar maten utomhus bör gasolköket vara utrustat med vindskydd. En del gasolkök är utrustade med två "plattor" vilket är väldigt smidigt. Det finns också gasolkök där gastuben är infälld i köket.

Ett stormkök innehåller uppvärmningskärl så detta behöver inte tas med separat. Dessutom ingår vindskydd så lågan kan inte blåsas ut av vinden. (Försök blåsa ut lågan om du kan.) Lågan släcks med locket efter matlagningen. Ytterligare en fördel med stormköket är den mycket låga vikten och att den tar liten plats. Ett stormkök är också säkert att använda på torra platser för att lågan är innesluten i kärlet. Gösta har använt stormkök i över 20 år på oräkneliga tripper så det säger en hel del om funktionen. Till vår senaste tripp (då vi inte ville släpa med gasolköket) upptäckte vi dock att det gamla stormköket inte längre var bruksdugligt så vi köpte ett varsitt nytt stormkök från Jula. (Det är rätt smidigt att ha två stycken för då kan man koka både kaffevatten och mat samtidigt.)

Kategori: