04 juli, 2006

Höjdpunkter från långresan

Första dagen åkte vi till en sjö i Tiveden där vi vet att det finns bäver. Det första vi gjorde var att kolla bäckravinen där vi förra året hittade massor av nyfällda träd och fint forsande vatten. Nu var det nästan torrt i bäcken och ingen av träden som låg huller om buller var nyfällt. För att komma undan knotten paddlade vi iväg till en ö i sjön, där vi också övernattade. Under småtimmarna var Gösta ute med videokameran som fångade det vackra trollska morgonljuset, men tyvärr ingen bäver.





Dagen efter när vi paddlade iväg, passade vi på att kolla runt sjön och då hittade vi en björk som var så nyfälld det bara går. Löven hade inte ens hunnit sloka än. Bävern finns alltså kvar där.

När vi sedan paddlade vidare såg vi något som simmade i vattnet. Någon bäver var det inte men väl ett rådjur! Härlig syn!



Efter den paddelturen åkte vi vidare. Vi tänkte att vi skulle åka till Hunneberg som är känt för sin stora stam med älg. Tyvärr fanns där även en stor stam med knott, så vi bestämde oss raskt för att lämna stället utan att ha fått syn på en endaste älg eller älgturist. (Men en kronhjortshind såg vi som raskt travade över vägen.)

Tredje dagens kväll anlände vi till Glasskogens nationalpark där vi sov. Naturen där är himmelskt underbar med branta backar, mycket skog och många sjöar. Tyvärr regnade det så vi lade aldrig i kanoten. På väg därifrån såg vi en älgko med kalv! Hon stod helt stilla några meter ifrån vägen, men när vi stannade bilen för att ta kort och filma, så tyckte hon att det var dags att dra vidare. Det var då vi fick syn på kalven som snabbt remmade iväg bland snåren. Den försvann på bara någon sekund men Göstas videokamera hann fånga den.







Vi åkte vidare i hopp om att regnet skulle avta någon gång, men det gjorde det inte. Egentligen hade vi planerat att stanna ute en natt till men vid det här laget var vi less på det eviga regnandet, så vi åkte hem.