09 maj, 2006

Brännässlan - en mångsidig nyttoväxt

Nu spirar det lite överallt i naturen och en växt som också kommit igång är brännässlan. Säkert har väl alla någon gång fått närkontakt med brännässlans brännhår som svider bra i skinnet, så växten behöver väl ingen närmare presentation. Brännässlan växer lite överallt, men ett idiotsäkert ställe att hitta den på är runt gödselstackar. Nässlan kryllar av vitaminer och mineraler så den är rena hälsomaten. Späda nässlor passar utmärkt att göra nässelsoppa av. Man kan använda ett recept för spenatsoppa och byta ut spenaten mot nässlor. Kokta ägghalvor är gott att ha i. Om man vill förvara nässlor över vintern kan de torkas och förvaras i burkar eller papperspåsar. Det går också bra att förvälla nässlorna och frysa in dem. Torkade nässlor kan pulvriseras och strös över musli, läggas i brödbak, potatismos, soppa m.m. Man kan också äta nässlorna råa på mackor eller råkostfat om man först vevar dem genom en persiljekvarn eller kör dem i en mixer.

Förutom att nässlan är god och nyttig att äta, kan man faktiskt också göra textilier av den! Nässlorna skördas på sensommaren och bereds ungefär som spånadslin. Fibrerna som utvinns kan sedan spinnas till tråd.

I trädgårdar betraktas brännässlan oftast som ogräs, men den kan göra nytta där också. Om man fyller en balja med nässlor, häller på vatten och låter stå ett par dagar, får man nässelvatten. Det kan sedan spädas tio gånger och användas till att vattna med i trädgården. Det är mycket stärkande för växterna.

Nässlan är också foderväxt för flera olika sorters fjärilslarver.

Kategorier: , , ,